Judo

Judo is een japanse zelfverdediging sport, opgericht in 1882 door Jigoro Kano. Deze sport/ zelfverdedigingskunst maakt voornamelijk gebruik van werp technieken en houdgrepen, daarnaast zijn voor oudere leeftijdsgroepen ook armklemmen en wurgtechnieken toegestaan.
Judo betekend ''zachte weg'', ''Ju'' staat voor ''zacht'' of ''soepel'' en ''do'' staat voor ''manier'' of ''(levens)weg''.
Jigoro Kano was van oudsher een Ju-jitsu meester, die bij verschillende scholen en sensei ervaring had opgedaan. ondanks het tengere postuur van Jigoro Kano werdt hij ontzettend goed in deze verdedigingskunst. Op den duur kwam Jigoro Kano een meester tegen die ontzettend moeilijk te werpen was (want ja... in Ju-jitsu bestaan ook werptechnieken), deze meester was goed in het verlagen van zijn zwaartepunt en had hierdoor een goede balans, Kano heeft zich hierdoor moeten aanpassen om hem toch te kunnen werpen en in dit proces min om meer de ''balansverstoring'' ondekt. Met deze nieuwe manier van werpen is hij zich verder gaan ontwikkelen op dit gebied en is hierdoor een eigen stijl gaan ontwikkelen (gespecialiseerd op werp technieken).
Voorheen zaten (net als bij Ju-jitsu) ook ''atemi-waza'' (slagen/trappen/stoten) en andere reeds gevaarlijke technieken in het Judo. Uiteindelijk heeft Jigoro Kano deze technieken weg gelaten zodat er op een veiligere manier geoefend kon worden. Dit had als direct gevolg dat deze sport ook onderwezen kon worden aan vrouwen en kinderen. Ook vond hierdoor een veiligere manier van competitie plaat, voorheen waren competite vormen erg bruut en konden zelfs de dood als gevolg hebben. Sinds 1964 Is Judo onderdeel van de Olympische spelen.
Jigoro Kano, geboren in 1860, overleed in 1938. Hij was 11de dan houder (deze titel was enkel voor oprichters van budo sporten, normaal lopen deze tot 10de dan) en 12de dan werd hem postuum verleend. Op zijn sterfbed verzocht hij zijn nabestaanden, hem te begraven in zijn ''dogi'' (budopak) met een witte band omdat hij niet enkel als meester maar vooral als eeuwige leerling van de martial arts begraven wilden worden.