Ju-jitsu (Jiu-jitsu)

Ju-jitsu is één van de oudste budo (japanse vechtsporten) waarbij geen gebruik word gemaakt van wapens (wel verdedigen tegen). Wanneer en hoe Ju-jitsu precies ontstaan is, is niet met zekerheid vast te stellen. Het is wel bekend dat deze al bestond voor het tijdperk van de samurai en ook aan hen werd onderwezen voor het geval zij hun zwaard verloren in de strijd. Het bekendste verhaal omtrent het ontstaan van Ju-jitsu, gaat over Dr. Akiama die afreisde naar China voor geneesleer. Eenmaal in China kwam Dr. Akiama in contact met ''Wushu'' (chinese vechtsporten) en is deze naast zijn geneeskunden ook gaan studeren. Na enkele tijd werd hij deze technieken ook meester en begon hij zich af te vragen ''hoe zou men zich juist tegen deze technieken kunnen verdedigen?''. Na maandenlang pijnzen keek hij op een winterse dag naar buiten en zag een hevig besneeuwde tak die onder de druk/ gewicht van de sneeuw leek te bezwijken. Tot zijn verbazing zag hij dat de tak zich flexibel meeboog en zo de sneeuw van zich af liet vallen en uiteraard de tak was onbeschadigd. Deze ingeving heeft hem geïnspireerd om Ju-jitsu te ontwikkelen. Hij ontwikkelde technieken waarin je door mee te bewegen je tegenstander onder controle kon krijgen door een klem, werp of wurg techniek toe te passen.
Ju-jitsu betekend ''soepele techniek'', ''Ju'' betekend ''zacht/ soepel'' en ''jitsu'' betekend ''techniek/kunst''. Ju-jitsu is doordat het al zo lang bestaat, de voorvader geweest voor andere budo sporten zoals Judo, Aikido en Brazilian jiu-jitsu.
Ju-jitsu is officieel een verdedigings systeem en geen sport, dit komt door het grote scala aan technieken die met voorzichtigheid in training uitgevoerd dienen te worden. Het is reeds wel mogelijk om mee te doen aan sport competities die toch de veiligheid weten te waarborgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Fighting system'', ''Duo games'', ''Newaza fighting'' en ''random attack''.