Graden systeem voor Judo en Ju-jitsu

Bij de meeste Japanse vechtsporten word niveau van de beoefenaar bepaald door het dragen van een bepaald obi (band). Deze worden behaald door het succesvol afronden van periodieke examens. Bij de jeugd leden worden buiten het systeem ook gebruik gemaakt van ''slips'' om te zorgen dat het proces nog nauwkeuriger bijgehouden kan worden en als middel ter motivatie.
Naast kennis van techniek en ervaring in het uitvoeren van de sport zijn er ook bepaalde gedragsontwikkelingen die bepalend kunnen zijn voor de progressie in het banden systeem.
hieronder ziet u een afbeelding van ''the seven virtues of bushido', dit waren de gedragscodes waar vroeger ook de samurai zich aan moesten houden.

6de kyu (witte band)
Dit is het begin van jouw reis in het budo (japanse vechtsport). Je maakt kennis met de sport en begint met het leren van basis vaardigheden. belangrijkste karaktereigenschap hier is een open mindset ''SHOSHIN'' en respect''REI''.
5de kyu (gele band)
Dit is de eerste mijlpaal binnen je budo reis (behalve eventuele slips) en je begrijpt inmiddels wat de sport inhoud. Op dit niveau heb je bepaalde basis vaardigheden al aardig onder de knie. Op dit niveau is moed ''YU'' en zelfvertrouwen van belang, om te groeien moet je vertrouwen op je techniek.
4de kyu (oranje band)
Vanaf dit punt heb je een behoorlijke fundering gelegd, de oranje kleur staat dan ook symbool voor het element aarde. je beheerst een mooi aantal technieken en weet wat van je verwacht word. In deze fase moet men medeleven ''YIN'' leren want bij grote kracht hoord grote verantwoordelijkheid en je zal je vaker moeten aanpassen aan lagere banders.
3de kyu (groene band)
De groene kleur staat symbool voor hout en natuur en dit uit zich in een meer natuurlijkere manier van bewegen. je beheerst steeds meer technieken en leert ook nieuwe technieken snel aan. Belangrijke eigenschap passend bij een groene bander is oprechtheid ''MAKATO''. hij/zij dient een doel te creëren en hier tructureel naartoe te bouwen.
2de kyu (blauwe band)
De kleur blauw staat natuurlijk voor water en water haalt zijn kracht uit soepelheid en dit geld ook voor de beoefenaar op dit niveau. Hij/zij voelt beter aan welke techniek van toepassing is in bijvoorbeeld ''randori'' en kent inmiddels de meeste technieken die uiteindelijk nodig zijn voor de zwarte band. Bijbehorende eigenschap voor blauwe band is integriteit en betrouwbaarheid ''GI'', dit uit zich door het nakomen van afspraken en doelstellingen.
1ste kyu (bruine band)
De kleur bruin lijkt door zijn contrast al meer op de kleur zwart en dit is precies wat het betekend binnen Budo. Op dit niveau worden de puntjes op de ''i'' gezet en moet er meer aandacht komen voor Kata. Karakter eigenschap op dit niveau is plicht en loyaliteit ''CHU'', dit heb je nodig om de felbegeerde zwarte band te halen.
1ste tot 5de dan (zwarte band)
Zwarte band is de grootste mijlpaal binnen Budo! maar het betekend niet het einde... ''shodan'' betekend eigenlijk ''eerste niveau'' en is een beetje vergelijkbaar met je rijbewijs halen. Je hebt inmiddels de kundigheid maar nu moet je meerdere wegen en situaties ontdekken/ervaren. vanaf 2de dan mag je deelnemen aan leraar opleidingen en verfijn je niet alleen je vaardigheid in het uitoefenen maar ook het onderwijzen. eigenschap belangrijk op dit level is eer ''MEIYO'' je moet jezelf blijven ontwikkelen en de sport met daarbij jou leermeesters in eer houden!
6de tot 8ste dan (rood/witte blok band)
Op dit niveau zijn jouw eigenvaardigheden en onderwijs vaardigheden op een zeer hoog niveau. Nu word het juist essentiel om andere sensei (leraren) op te leiden en aan te sturen. Vaak bekleed je op dit level ook een bestuurfunctie is een sport commité en/of bond.
9de en 10de dan (rode band)
Dit is de ultieme meestergraad! je hebt bewezen te leven voor budo en inmiddels als veel bijgedragen aan de voortzetting en ontwikkeling van de sport. Op dit niveau geef je veel leiding en zal je wellicht veel naar het buitenland reizen om met andere grootmeesters te kijken naar verbetering van de organisatie of zelfs verdere ontwikkeling van de sport.